یک نسبت ویژه وجود دارد که میتوان از آن برای توصیف تمام نسبتهای موجود ازجمله کوچکترین ساختارهای بلوکی طبیعت مانند اتم تا پیشرفتهترین الگوها در جهان مانند اجسام آسمانی با وسعت غیرقابل تجسم، بهره برد. طبیعت برای حفظ تعادل خود به این نسبت وابسته است، اما به نظر میرسد که بازارهای مالی هم با این نسبت ارتباط دارند و از آن استفاده می کنند. در ادامه این مقاله به برخی از ابزارهای تحلیل تکنیکال که برای بهره بردن از این نسبت توسعه دادهشدهاند، نگاهی میاندازیم.
ریاضیات
ریاضیدانان، دانشمندان و طبیعت شناسان این نسبت را قرنهاست که شناختهاند. این نسبت در ریاضیات بهعنوان دنباله فیبوناچی (Fibonacci sequence) شناختهشده است، که بر اساس نام بنیانگذار اولیه ایتالیایی آن یعنی لئوناردو فیبوناچی (Leonardo Fibonacci) نامگذاری شده است. که فرض می شود تولد وی در حدود ۱۱۷۵ A.D. و مرگ وی حدود ۱۲۵۰ A.D. است). هر مقدار در این دنباله مجموع دو عدد پیشین (۱، ۱، ۲، ۳، ۵، ۸، ۱۳ و …) است.
خلاصه های کلیدی
نسبت طلایی (Golden Ratio) نسبت همه چیز از اتم ها گرفته تا ستاره های عظیم آسمان را توصیف می کند.
این نسبت ویژه از چیزی به نام دنباله فیبوناچی (Fibonacci sequence) الهام گرفته شده است که بر اساس نام بنیانگذار اولیه ایتالیایی آن یعنی لئوناردو فیبوناچی (Leonardo Fibonacci) نامگذاری شده است.
طبیعت از این نسبت برای حفظ تعادل استفاده می کند ، و به نظر می رسد بازارهای مالی نیز از همین روش استفاده می کنند.
دنباله فیبوناچی با استفاده از چهار تکنیک اصلی می تواند برای تأمین مالی استفاده شود: ریتریسمنت یا اصلاح (retracement) ، کمان ها (arc) ، بادبزن ها یا فن ها (fans) و مناطق زمانی (time zones).
اما این دنباله تنها چیزی نیست که دارای اهمیت است ، در عوض، خارج قسمت متوالی این نسبت است که یک نسبت شگفتانگیز خلق می کند، این نسبت تقریباً ۱٫۶۱۸ و یا معکوس آن ۰٫۶۱۸ است. این نسبت با نامهای بسیاری شناختهشده است؛ نسبت طلایی (golden ratio) ، میانگین طلایی (golden mean) ، پی اچ آی (PHI) و نسبت الهی و غیره. حال چرا این عدد بسیار مهم است، خب، تقریباً همهچیز در جهان دارای خواص ابعادی است که به نسبت ۱٫۶۱۸ بسیار نزدیک است و به نظر میرسد که این نسبت یک تابع اساسی در ساختار بلوکهای طبیعت است.
اثباتش کن
باور موضوع فیبوناچی در طبیعت برایتان دشوار است؟ زنبورعسل را در نظر بگیرید. اگر در یک کندو زنبورعسل، تعداد زنبورهای زن را بر تعداد زنبورهای مرد تقسیم کنید به عدد ۱٫۶۱۸ میرسید. دانههای آفتابگردان بهصورت مارپیچ مخروطی شکلگرفتهاند، هر قُطر در هر چرخش به نسبت ۱٫۶۱۸ ادامه پیداکرده است. این نسبت را به همین ترتیب میتوان در سایر روابط و اجزای طبیعت مشاهده کرد.
آیا پذیرش دو مثال فوق برایتان دشوار است؟ به دنبال مواردی با اندازهگیری آسانتر هستید؟ از سرشانه خود تا نوک انگشتانتان را اندازه بگیرید و مقدار بهدستآمده را بر فاصله آرنج تا نوک انگشتانتان تقسیم کنید. یا سعی کنید قد خود را اندازه بگیرید، سپس مقدار قد خود را بر مقدار فاصله پایین شکم تا انگشتان پایتان تقسیم کنید. آیا نتایج یکسان است؟ نتایج جایی نزدیک به ۱٫۶۱۸ است؟ نسبت طلایی در طبیعت اجتنابناپذیر است.
اما همه ی اینها بدین معنی نیست که این نسبت در امور مالی هم بهراحتی کار میکند؟ یعنی کار نمیکند؟! درواقع باید بدانید که ساختار بازارهای مالی، همان پایه ریاضی موجود در طبیعت را دنبال میکند. در ادامه برخی از روشهایی که در آن میتوان از نسبت طلایی درامور مالی بهره برد را بررسی میکنیم همچنین برخی از نمودارها را برای اثبات موضوع نشان می دهیم.
مطالعات فیبوناچی و امور مالی
هنگامی که از فیبوناچی در تحلیل تکنیکال استفاده میشود، نسبت طلایی به سه درصد؛ ۳۸٫۲، ۵۰ و ۶۱٫۸ ترجمه میشود. بااینحال میتوان از درصدهای بیشتری مانند؛ ۲۳٫۶، ۱۶۱٫۸، ۴۲۳ و به همین ترتیب در صورت نیاز بهره برد. چهار رویکرد اصلی برای اجرای فیبوناچی در بازارهای مالی وجود دارد؛ ریتریسمنت یا اصلاح (retracements) ، آرک یا کمان (arcs) بادبزن یا فن ها (Fans) و مناطق زمانی (time zones) .
فیبوناچی ریتریسمنت از خطوط افقی برای شناسایی مناطق حمایت و مقاومت تشکیلشده است. این مقدار با مشخص کردن بالاترین و پایین ترین مقدار یک محدوده چارت قیمتی رسم میشود. سپس چند خط رسم میشوند؛ اولین خط ۱۰۰% در بالای تمام خطوط، خط دوم ۶۱٫۸%، سوم ۵۰ درصد، چهارم ۳۸٫۲% و خط پنجم ۰ در پایین تمام خطوط است. پس از تغییرات قابلتوجه قیمت به بالا و پایین، خطوط حمایت و مقاومت جدید اغلب بین این خطوط (ترازهای فیبوناچی) قرار میگیرند.
مشخص کردن پیوت های ماژور بالا و پایین قیمت اولین قدم برای رسم این ابزار فیبوناچی است. سپس با حرکات شبیه به قطب نما، سه خط منحنی ۳۸٫۲%، ۵۰، و ۶۱٫۸% از نقطه مورد نظر رسم میشوند. این خطوط، دامنههای حمایت و مقاومت را پیشبینی میکنند.
فن های فیبوناچی از خطوط مورب تشکیلشده اند. بعدازاینکه قله و دره چارت قیمت موردنظر مشخص شدند، یک خط عمودی نامرئی بین این دونقطه رسم میشود. سپس این خط به ۳۸٫۲%، ۵۰% و ۶۱٫۸% تقسیم میشود و هریک از این درصدها از نقطه سمت چپ در کنار یکدیگر رسم میشوند. این خطوط نیز مناطق حمایت و مقاومت را نشان میدهند.
بر خلاف سایر روش های فیبوناچی ، مناطق زمانی یک سری خطوط عمودی هستند. این ابزار چارت قیمت را به مناطق زمانی مختلف به وسیله ی خطوط عمودی تقسیم میکند ، به طوری که خطوط با دنباله اعداد فیبوناچی برابر هستند. انتظار میرود در این مناطق شاهد تغییرات عمده قیمت باشیم.
مهم : نسبت طلایی را می توان برای همه چیز از طبیعت گرفته تا آناتومی انسان تا تأمین مالی استفاده کرد.
جمعبندی
مطالعات فیبوناچی برای نقاط ورود و خروج موقعیتهای معاملاتی سهام در نظر گرفته نشدهاند ، بااینحال میتوان از آنها برای شناسایی مناطق تغییر روند و دامنههای حمایتی و مقاومتی بهره برد. بسیاری از معاملهگران برای رسیدن به پیشبینی دقیقتر، این ابزارها را در کنار سایر روشهای تکنیکال به کار میبرند. بهعنوانمثال یک معاملهگر ممکن است نقاط متقاطع را درترکیبی از فیبوناچی آرکز و مقاومت مشاهده کند.
مطالعات فیبوناچی در بسیاری دیگر موارد اشکال آنالیز فنی نیز استفاده می شوند. به عنوان مثال ، همچنین میتوان از ابزارهای فیبوناچی در کنار امواج الیوت (Elliott Waves) بهره برد و برای پیش بینی میزان ریتریسمنت پس از امواج مختلف از آن استفاده کرد. امیدواریم ، شما بتوانید موارد مناسب مورد استفاده خود را برای مطالعات فیبوناچی پیدا کنید و آن را به مجموعه ابزارهای سرمایه گذاری خود اضافه کنید.
ترجمه توسط دلاریپتو
No views yet
دیدگاه بگذارید